Parforhold, hvordan får vi det til at lykkes?

Hvorfor lykkes nogle med parforholdet?, skyldes det, at de aldrig skændes, eller er de bare særlig dygtige til at løse problemerne?, nej faktum er, at selv lykkelige par er uenige og skændes. Men bag de fleste ægteskabelige skænderier om bagateller og især større problemer, ligger der dybere konflikter fra fortiden, repræsenteret af partnerens adfærd eller reaktion der er en slags reference nøgler til  fortiden i vores liv. Fakta er, at de potentielle partnere som vi føler os tiltrukket af eller bliver forelsket i og indleder forhold til, alle indeholder reference nøgler til vor fortid. Personer uden disse reference nøgler har ingen interesse for os. Hvad er reference nøgler?  Det er karaktertræk, adfærd, udseende og lugte på de mennesker der stod os nærmest i perioden  (  0 –12 år  ) hvor vores basale personlighed blev dannet ( mor, far og søskende og mere sjældent bedsteforældre eller miljø ). Så ikke nok med at vi ubevidst forsøger at vælge en genetisk partner ( en med gode og stærke gener ), nej vi vælger også ubevidst en partner med reference-nøgler til vor fortid.

Så  scenen er sat  og kulisserne klar til at vi kan genopfører vores forældres liv og vor egen barndom i voksenlivet, som single eller som partner i et forhold. Det er vor underbevidsthed  der sørger for at vi forelsker os i partnere der indeholder reference nøgler fra vores barndom. Desværre skelner underbevidstheden ikke mellem positive eller negative referencer, det den søger er trygheden i gentagelsen af følelsen.

De fleste konflikter i et parforhold eller på arbejdspladsen, er gentagelser af konflikter i barndommen. Også uden for parforholdet, privat eller på jobbet, kan vi møde mennesker der indeholder disse reference nøgler til vor barndom, og som vi derfor ubevidst følelsesmæssigt knytter os til eller tager afstand fra. Nogle af dem bliver til gode relationer( positiv reference), andre  tager vi afstand fra(negativ reference), enten fordi vi kommer i konflikt med dem eller bare fornemmer en potentiel konflikt i dem.

Ofte er det svært at identificere disse referencer, andre gange er det så åbenlys og de fleste der har været i et længerevarende forhold har oplevet at blive mødt af sætningen fra deres partner ” du er fuldstændig som min ( far, mor, bror, søster, evt. sted ).

Facebooktwitter
Udgivet i Blog.